۱۴۰۳/۱۰/۲۹
امنیت دریایی؛

نکاتی درباره نحوه تقابل آمریکا با حملات دریایی یمن

دولت حوثی (انصارالله) یمن مستقر در شهر صنعا از سوی سازمان ملل متحد و کشورهای دیگر به جز ایران، به رسمیت شناخته نمی شود.
نکاتی درباره نحوه تقابل آمریکا با حملات دریایی یمن

 

به گزارش پایگاه خبری گفتمان دریا، به دنبال حملات به کشتی های تجاری مرتبط با اسرائیل و اسرائیلی ها از سوی حوثی های یمن (انصارالله)، حمل و نقل دریایی در دریای سرخ دچار مشکل اساسی شده است. تاکنون 5 شرکت حمل و نقل دریایی بزرگ و بین المللی جهان ، استفاده از این مسیر را متوقف کرده اند که 2 شرکت،‌ بزرگترین در جهان هستند.

40 درصد از حمل و نقل دریایی جهان از تنگه باب المندب عبور می کند و حوثی های یمن این تنگه را در کنترل خود گرفته اند. این تنگه، کانال سوئز و دریای سرخ را به اقیانوس هند متصل می کند. در اصل این تنگه،‌ شرق و غرب عالم را به یکدیگر وصل می کند. مسیر جایگزین برای آن، دور زدن کامل قاره آفریقا یعنی عبور از جنوب این قاره است. مسیری که نسبت به مسیر دریای سرخ،‌ طولانی تر و پرهزینه تر است.

در این باره می توان به 4 نکته زیر اشاره کرد:

1- تصمیم شرکت های بزرگ کشتیرانی تجاری جهان برای توقف رفت و آمد در دریای سرخ، یک چالش بزرگ،‌ مهم، حیاتی و جهانی برای حمل و نقل بین المللی کالا و به ضرر همه کشورهاست. امریکا و کشورهای غربی در برابر این مشکل، چند راه حل دارند.

نخست اینکه با ائتلاف نظامی بین المللی، با حملات حوثی های یمن مقابله کنند. این گزینه ای است که خبرهای غیررسمی از آن نیز منتشر شده است.

به نظر می رسد در این چارچوب، برنامه ای برای حمله به مواضع حوثی های یمن وجود ندارد بلکه فقط دفع حملات، هدف است. اگر این اتفاق با موفقیت صورت بگیرد هم تهدید حملات علیه کشتی های تجاری، برطرف می شود هم ارتش های غربی وارد جنگ نمی شوند.

البته در این گزینه اگر حوثی های یمن کشتی ها و نیروهای نظامی غربی را مورد هدف قرار بدهند واین نیروها نیز صرفا به دفع حمله بپردازند دو طرف وارد جنگ نخواهند شد اما اگر ارتش های غربی به دنبال واکنش باشند کم کم دو طرف وارد جنگ همه جانبه خواهند شد.

گزینه دیگر این است که ارتش های غربی مستقر در دریای سرخ، حمله همه جانبه ای به سمت مواضع حوثی های یمن داشته باشند. این گزینه بعید است رخ دهد چرا که ارتش های غربی به دنبال درگیر کردن خود در جنگ جدیدی نیستند به ویژه اگر این جنگ با حوثی های یمن باشد.

حوثی های یمن قبل از این در جنگ چند ساله و همه جانبه با عربستان سعودی و نیروهای هم پیمان از جمله بحرین و امارات و مراکش و سودان داشتند اما در نهایت این کشورها موفقیتی کسب نکردند. حالا کشورهای غربی نیز به دنبال تکرار این تجربه شکست خورده نیستند.

در نتیجه امریکا و کشورهای غربی خواهان ورود به جنگ همه جانبه یا سرنگونی حکومت حوثی های یمن نیستند. همین نکته را حوثی های یمن نیز به خوبی می دانند به همین دلیل بی پروا و بدون نگرانی نه تنها به سمت اسرائیل پهپاد و موشک می فرستند بلکه کشتی های تجاری مرتبط با اسرائیل را نیز در دریای سرخ و باب المندب مورد هدف قرار می دهند. حتی به سمت کشتی های نظامی غربی هم شلیک می کنند.

قطعا کشورهای غربی تلاش می کنند از ورود به جنگ همه جانبه با حوثی یمن خودداری کنند چرا که دورنمایی برای پیروزی سریع و آسان این کشورها در این جنگ متصور نیست.

به یاد آوریم که تا قبل از این دزدان دریایی سومالی به کشتی ها در منطقه شمال اقیانوس هند حمله می کردند کشورهای غربی هم برای مقابله با آنها ائتلاف نظامی دریایی شکل دادند و در این منطقه مستقر کردند. در همین چارچوب کشورهای امریکا،‌ فرانسه با تاسیس پایگاه نظامی در خاک کشور جیبوتی در ساحل باب المندب تلاش می کنند در این امنیت را برقرار کنند. کشورهای ایران و چین هم به صورت جداگانه با تاسیس پایگاه نظامی در خاک جیبوتی در تامین امنیت این منطقه مشارکت می کنند.

کشتی لیدر گالکسی به دلیل ارتباط مالکیت با یک بازرگان اسرائیلی توسط حوثی های یمن توقیف شد

کشورهای غربی با وجود تمرکز نظامی در دریای سرخ و شمال اقیانوس هند اما از حمله نظامی به سومالی و نابود کردن نیروهای بی ثبات کننده در این کشور ( گروه تندرو الشباب) خودداری کردند. قبل از این هم ارتش امریکا سابقه شکست در حمله به سومالی را دارد؛ اتفاقی که سوژه تولید فیلم هالیودی "سقوط شاهین سیاه (Black Hawk Down) به کارگردانی ریدلی اسکاتدر سال 2001 شد.

چین هم در ماجرای هدف گیری برخی کشتی های تجاری در دریای سرخ از سوی حوثی یمن گرچه به ائتلاف نظامی غربی نمی پیوندد اما به صورت غیرمستقیم از این ائتلاف و مقابله با حملات حمایت خواهد کرد. دولت چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان از حملات حوثی یمن در دریای سرخ متضرر می شود.

راه دیگر، مذاکره با ایران و حوثی های یمن و اقناع آنها به توقف حملات است. به نظر می رسد کشورهای غربی تلاش می کنند از طریق مستقیم یعنی تماس با ایران و غیرمستقیم یعنی میانجیگری عمان به دنبال معامله و اقناع حوثی های یمن و تهران برای توقف حملات باشند چرا که این وضعیت، بسیار کم هزینه تر و تاثیرگذارتر از گزینه های نظامی است.

همچنین نیروهای نظامی امریکا و دیگر کشورهای غربی در منطقه به دلیل جنگ در غزه، در ارتباط با این وضعیت،‌ در آمادگی هستند. آنها مایل نیستند درگیر مناقشه دیگری در منطقه شوند و تمرکزشان را بر مسئله اسرائیل و جنگ غزه از دست بدهند.

علاوه بر این، کشورهای غربی در صورت ورود به جنگ با حوثی های یمن، آیا کشورهای عربی هم پیمان را در نزدیکی خود خواهند داشت؟ به نظر می رسد کشورهای عربی منطقه ریسک نمی کنند تا در معرض حملات پهپادی و موشکی حوثی ها قرار بگیرند. این نیز چالش بزرگی برای کشورهای غربی در مقابله نظامی با حوثی های یمن است.

خبرهای غیررسمی می گویند تاکنون مصر و عربستان سعودی به امریکا پیغام داده اند در ائتلاف نظامی مقابله با حوثی های یمن مشارکت نمی کنند.

2- مقامات ایرانی و در راس آنها حسین امیرعبداللهیان از زمان آغاز جنگ اسرائیل علیه حماس و غزه ،‌ بارها هشدار داده اند در صورت ادامه جنگ،‌ امکان گسترش تنش در منطقه و بروز واکنش هایی وجود دارد. حملات علیه نظامیان امریکایی در سوریه و عراق از یک سو و از سوی دیگر تعطیل کردن حمل و نقل دریایی باری در دریای سرخ و تنگه باب المندب،‌ در ارتباط با همین هشدارها هستند. هشدارهایی که واقعی بودند اما جدی گرفته نشدند.

اعضای انصار الله یمن (حوثی ها)

3- دولت حوثی (انصارالله) یمن مستقر در شهر صنعا از سوی سازمان ملل متحد و کشورهای دیگر به جز ایران، به رسمیت شناخته نمی شود.

همین موضوع باعث شده کشورهای غربی و حتی منطقه ،‌ ابزاری برای اعمال فشار بر حوثی یمن نداشته باشند. چرا که همه امور مربوط به حوثی یمن به صورت غیررسمی در حال انجام است.

دولت یمن مستقر در شهر عدن از سوی کشورهای جهان و سازمان ملل متحد به عنوان دولت رسمی یمن به رسمیت شناخته می شود.

4- ارتش عربستان سعودی در سال 2015 ضمن حمله به صنعا پایتخت یمن اقدام به محاصره یمن کرد و مانع از ورود و خروج عادی هوایی زمینی و دریایی به مناطق تحت کنترل دولت حوثی یمن شد. به نظر می رسد هم اکنون این محاصره برداشته شده یا به طور کامل ضعیف شده است.

حملات فعلی حوثی های یمن علیه کشتی های تجاری مرتبط با اسرائیل،‌ نوعی قدرت نمایی برای ایران و حوثی های یمن به شمار می آید. حملات فعلی حوثی یمن علیه کشتی های تجاری مرتبط با اسرائیل، آنها را با امریکا و کشورهای غربی به طور مستقیم روبه رو کرده است. عربستان سعودی از این موضوع خوشحال خواهد شد. مسوولیت رویارویی با حوثی های یمن از عربستان سعودی به امریکا و کشورهای غربی منتقل می شود.

5- حوثی های یمن می گویند حمله به کشتی های تجاری مرتبط با اسرائیل و اسرائیلی ها را در چارچوب حمایت از فلسطین و غزه در برابر حملات اسرائیل انجام می دهند. این خود نشانه ای است که جنگ اسرائیل علیه غزه نمی تواند محدود باقی بماند. تاکنون حدود 19 هزار نفر در حملات اسرائیل علیه غزه کشته شده اند. اسرائیل به طور عامدانه، از بیش از 2 ماه قبل تاکنون، گرسنگی و تشنگی را به 2.3 میلیون نفر اهالی غزه تحمیل می کند.

این در حالی است که اسرائیل بی توجه به هشدارها و درخواست ها برای آتش بس، به جنگ خود ادامه می دهد. امریکا مخالف آتش بس است و کشورهای غربی نیز اقدام خاصی برای حمایت از جان غیرنظامیان انجام نمی دهند. به طور خودکار این اقدامات منجر به واکنش هایی فراتر از غزه می شود.

آسیب یه حمل و نقل دریایی جهانی، نتیجه بی مسوولیتی قدرت های بزرگ در برابر رفتارهای غیرقانونی و نامعتارف اسرائیل در غزه است.

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید

نظرسنجی
قیمت ها
ارزیابی شما از محتوای پایگاه خبری گفتمان دریا چیست؟