۱۴۰۳/۰۴/۰۶
رئیس هیات مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران؛

مقررات حمایتی و فاینانس در پروژه های دریایی

حسن رضا صفری در نشست هم اندیشی نوسازی ناوگان دریایی کشور به ابعاد مختلف مقررات حمایتی و فاینانس در پروژه های دریایی اشاره نمود.
مقررات حمایتی و فاینانس در پروژه های دریایی

 

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری گفتمان دریا، اولین نشست هم اندیشی نوسازی ناوگان دریایی کشور، صبح روز گذشته، ۱۳ تیرماه در محل سالن کنفرانس ساختمان شهید نادری وزارت صمت، به همت انجمن مهندسی دریایی ایران برگزار گردید.

حسن رضا صفری، رئیس هیات مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران با تشکر از ریاست دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی در خصوص تبیین جایگاه انجمن مهندسی دریایی در طرح نوسازی ناوگان دریایی کشور؛ به ارائه پیش مقدمه ای برای مباحث مطروحه از جانب آقای دکتر کوکبی عنوان داشت؛ نوسازی ناوگان دریایی در جهان از دو طریق انجام می‌شود:

۱) جایگزینی و نوسازی، با خروج کشتی‌های قدیمی از چرخه بهره‌برداری و جایگزینی آن با شناورهای جدید.

۲) نوسازی ناوگان با بازسازی و کاهش سن متعارف کشتی‌ها که اصطلاحا به آن جوانسازی کشتی هم می‌گویند، که مطابق استانداردها و قوانین موسسات رده‌بندی شرایطی فراهم می‌شود، که این کشتی‌ها در داک، با تعویض اجزای مختلف مانند: بدنه، آهن آلات، موتور ماشین آلات یا نوسازی سایر ادوات و تجهیزات مطابق الزامات روز IMO می‌توانند سن شناور را بهبود ببخشند.

البته آن چیزی که ما در این نشست به دنبال آن هستیم، نوسازی ناوگان از روش اول و جایگزینی شناور است.

صفری در ادامه بیان داشت: قصد ما در این جلسه این است که از مقررات حمایتی فاینانس در پروژه‌های دریایی آگاه باشیم؛ وجوه اداره شده سازمان بنادر قدیمی‌ترین فاینانس در صنایع دریایی است، که از سال ۱۳۸۰ شروع و به سازمان اجازه می‌دهد که وجوهی را سپرده کرده و از محل آن نرخ تسهیلات را به صورت یارانه‌ای پرداخت کند، عمدتاً لندینگ کرافت‌هایی که در منطقه فعالیت می‌کنند، و در شرایط فعلی تحریم به داد کشور رسیدند، از محل وجوه اداره شده سازمان بنادر ساخته شده‌اند. که به نظر من این یکی از موفق‌ترین فاینانس‌های حوزه دریایی کشور بوده که متاسفانه جدیداً این وجوه غیر فعال شده است.

وی گفت: در سال ۱۳۹۶ نیز هیات وزیران مصوبه‌ای را تحت عنوان ورود کالا توسط ملوانان شناورهای سنتی تصویب کرد، متاسفانه اقتصاد و تجارت این شناورها به ورود کالای ته لنجی وابسته است، من اصطلاحا به این شناورها که از واردات کالا به این شکل استفاده می‌کنند، کوله‌برهای دریایی می‌گویم؛ قانون برنامه جایگزینی شناورهای دریایی سنتی با ظرفیت کمتر از ۵۰۰ تن (لنج های تجاری) در راستای تقویت این بخش از ناوگان دریایی تصویب شده است، به کمک این قانون و حمایت‌های سازمان بنادر از محل وجوه اداره شده و حمایت‌های شورای عالی صنایع دریایی کشور از طریق صندوق توسعه صنایع دریایی می‌توان به نوسازی این شناورها امیدوار بود.

رئیس هیات مدیره انجمن مهندسی در ادامه عنوان نمود: طرح جدیدی نیز تحت عنوان تامین خدمات شناوری وزارت نفت برای جایگزین شناورهای خارجی با شناورهای داخلی که در حوزه خدمات فراساحلی فعالیت می‌کنند مطرح شده، که اقدام مثبتی برای افزایش سفارشات ساخت کشتی سازی ها می باشد؛ در این طرح حدود ۱۲۰ شناور خدماتی شرکت‌های تابعه شرکت ملی نفت در برنامه ای تحت عنوان خرید خدمت ۱۰ سال شناورهای داخلی در قالب قرارداد، BOO و به صورت ارزی بسته خواهد شد.

صفری در ادامه بیان کرد: برنامه هفتم توسعه علی رغم تاکیدات رهبری بر اقتصاد دریامحور و بخشنامه اول ریاست جمهوری برای درج موضوع کلیدی اقتصاد دریا در برنامه هفتم؛ در کمال تعجب در پیشنویس لایحه اول که منتشر شد، نامی از اقتصاد دریا نبود. که بلافاصله انجمن مهندسی دریایی ایران طی نامه‌ای اعتراض خود را اعلام، و با فضاسازی رسانه‌ای خوشبختانه اقتصاد دریا برای اولین بار وارد برنامه توسعه کشور شد. البته این انتظارات جامعه دریایی را برآورده نکرده و به همین دلیل در اقدامی دیگر انجمن از طریق نامه نگاری با ریاست مجلس و پیگیری در جلسات کمیسیون‌های مختلف مجلس، به نوع نگارش بندهای مربوط به اقتصاد دریا محور اعتراض، و پیشنهادات خود را در این زمینه ارائه نمود. همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام هم مشغول تصویب سیاست‌های کلی اقتصاد دریا محور است؛ که انجمن در این زمینه نیز فعالیت‌های خودش را انجام داده و امیدواریم در این حوزه هم به نتیجه مطلوب برسیم، متاسفانه بندهای تصویب شده مطلوب جامعه دریایی نیست.

حسن رضا صفری گفت: مبحث فعالسازی و اعلام ظرفیت‌های دریایی به صورت عام، و کشتی‌سازی و تجهیزات سازی به صورت خاص، وظیفه‌ای است که به شورای عالی صنایع دریایی محول شده؛ که امیدواریم در یک برنامه مشخص بعد از احصاء نیازمندی‌ و توانمندی ها در جلسه آتی شورای عالی صنایع دریایی برنامه منسجمی را ارائه، و بندهای مربوطه به تصویب برسد. برای اولین بار با مصوبه شورای عالی صنایع دریایی تمام کارفرمایان و بهره‌برداران صنایع دریایی مکلف به اعلام نیازمندی ‌های آتی خودشان شدند؛ دبیرخانه شورا نیز بحث ارزیابی ظرفیت و توانمندی‌های بخش صنعتی را به انجمن مهندسی دریایی ابلاغ کرده، و ما نیز بلافاصله فراخوان مشارکت در برنامه نوسازی ناوگان دریای کشور را به صورت فرم‌های ارزیابی آغاز و این جلسه را برای معرفی ابعاد و اهداف این طرح ترتیب دادیم. با نیازمندی‌هایی که بهره‌برداران حوزه صنایع دریایی به شورای عالی اعلام نمودند، دیگر نوبت اقدام بخش صنعت دریایی است که با استفاده صحیح از ظرفیت‌ها از این موقعیت برای پیشرفت دریایی کشورمان استفاده کنیم.

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید

نظرسنجی
قیمت ها
ارزیابی شما از محتوای پایگاه خبری گفتمان دریا چیست؟