۱۴۰۳/۰۷/۱۵
به منظور ارائه در بیست هشتمین نشست ارگان های دریایی برگزارشد

نشست بررسی چالش های صنعت کشتی سازی، تعمیرات و موسسات رده بندی

نشست بررسی چالش های صنعت کشتی سازی، تعمیرات و موسسات رده بندی، با حضور ارگان های دریایی، به میزبانی آکادمی دریایی سیراف برگزار شد.
نشست بررسی چالش های صنعت کشتی سازی، تعمیرات و موسسات رده بندی

 

به گزارش پایگاه خبری گفتمان دریا، به نقل از آکادمی دریایی سیراف؛ دومین نشست بررسی چالش های کشتی سازی از دیدگاه صاحبان صنایع کشتی سازی، تعمیرات و موسسات رده بندی، که خروجی آن به عنوان یکی از بخش های تخصصی بیست هشتمین نشست ارگان های دریایی خواهد بود، به میزبانی آکادمی دریایی سیراف و حضور مسئولین دریایی در پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

در ابتدای جلسه دکتر حسن ضیایی ضمن اشاره به عدم برگزاری همایش ارگان هایی دریایی از سال 99 ، از برگزاری مجدد آن به همت آقای دکتر مرزبان ابراز خرسندی نموده و از پنل صنایع دریایی و فناوری های نوین به عنوان اصلی ترین پنل همایش  نام بردند.

ضیایی با اشاره موضوعات مطرح شده در نشست اول بررسی چالش های صنعت کشتی سازی افرود: در جلسه اول سه رویکرد حاصل شد؛ 1. نسبت به ظرفیت سنجی صنعت کشتی سازی و تعمیرات آن در کشور اهتمام صورت پذیرد.2. نیازهای صنعت Shipping به طور نظام مند و در زمان مناسب به صنعت اعلام شود. 3. در چهارچوب حمایت از تولید داخل استراتژی مناسب برای همگام سازی تامین نیازهای صنعت Shipping و استفاده حداکثری از صنعت کشتی سازی و تعمیرات در کشور تهیه شود.

مدیرعامل هلدینگ سیراف " فقدان استراتژی مناسب" را به عنوان اصلی ترین چالش صنعت کشتی سازی و تعمیرات نام بردند.

در ادامه آقای دکتر رضوانی مدیرعامل شرکت مهندسی و خدمات دریایی نگین سبز خاورمیانه به موارد زیر اشاره نمود:

1. کمبود کشتی سازی های استاندارد در شمال و جنوب کشور جهت پاسخگویی به نیازها
2. تعداد نسبتا پایین شناورها با توجه ارتقاء خطوط مختلف
3. نیاز به تشکیل صنف کشتی سازی برای پاسخگویی به نیازها و چالش های موجود در صنعت
4. عدم وجود تعرفه های قیمتی استاندارد برای تعمیرات شناورها و کشتی ها
5. عدم زمانبندی مناسب شرکت های کشتی سازی و تعمیرات جهت تحویل

در تکمیل موارد اشاره شده ،آقای مهندس مخلصیان عضو هیئت مدیره شرکت مهندسی و خدمات دریایی نگین سبز خاورمیانه گفت: "صنعت تعمیرات به صورت انحصاری (مونوپل) در اختیار شرکت های دولتی مانند صدرا و ایزوایکو بوده و نیاز به ایجاد فضایی برای رقابت با این شرکت ها احساس می شود. امروزه یاردهای کشتی سازی نقش واسطه گری را ایفا می کنند.

سپس آقای بحیرایی مشاور مدیرعامل شرکت فراسکو عسلویه و عضو انجمن مهندسی دریایی با اشاره به اهمیت اجرایی نمودن قانون استفاده حداکثری توان داخلی به عنوان یکی از اصول مهم این صنعت افزود: فقدان بانک اطلاعاتی، نیاز به تعیین شرایط سرمایه گذاری در یاردهای کشتی سازی و تفکر دولتی حاکم بر شرکت های کشتی سازی از مهم ترین چالش های این صنعت است.

در ادامه آقای شفیع آبادی نماینده شرکت خدمات دریایی هدایت کشتی خلیج فارس ضمن تشکر از تشکیل جلسه ،یکی از مشکلات اساسی صنعت را در بحث تامین قطعات و زنجیره تامین آن ذکر کردند که این مهم خود باعث سایر مشکلات در مذاکره با شرکت های تعمیرات کشتی می شود.

همچنین آقای دکتر یگانه مدیر گروه کشتیرانی آکادمی دریایی سیراف، تعمیرات و نگهداشت را در برهه کنونی کشور به عنوان اولویت اصلی صنعت نام بردند؛ و ضمن اشاره به ظرفیت کافی برای ساخت شناورها و کشتی های کوچک ، عدم نیاز ورود به ساخت کشتی های بزرگ را متذکر شدندو سیاست گذاری آن را از طریق شورای عالی صنایع دریایی کشور خواستار شدند.

سپس آقای دکتر پیشگر مدیرعامل شرکت کشتیرانی آریا استفاده از زیرساخت های موجود نیروی دریایی ارتش برای ارتقا و پیاده سازی استراتژی های مورد نیاز در صنعت را به عنوان یکی از راهکارهای این موضوع معرفی نمودند.

آقای دکتر مسعود زاده نیز ایجاد نظام حقوق دستمزد را یکی از مهم ترین راهکار هابرای حل اکثر مشکلات صنعت نامیدند و با اشاره به سیاست ارائه وام در جهت رشد تصاعدی کشتی سازی ها وقطعه سازان ،تحریک تقاضا از طریق ارائه وام توسط بانک دریایی رابه عنوان یکی از مولد های صنعت دریایی متذکر شدند.

در جمع بندی پایانی این نشست با اشاره به مواردی همچون برنامه ریزی برای ایجاد و تکمیل یاردهای استاندارد در شمال و جنوب خصوصا در حوزه تعمیرات و اسکراپ واینکه استاندارد سازی در ارائه درخواستها باید از طرف صاحبان ناوگان ارائه و تدوین استراتژی مناسب برای آنها صورت بپذیرد؛ بحث تدوین یک استراتژی مدون در سرمایه گذاری و تامین منابع در توسعه یاردکشتی سازی ،توسعه منابع انسانی متخصص و بانک تخصصی دریایی؛  تدوین استراتژی های حمایتی و اجرایی برای حوزه کشتی سازی و تعمیرات و دسته بندی های مختلف شناورهای سبک ،متوسط، بزرگ، مورد تاکید قرار گرفت.

شایان ذکر است، در این نشست مدیران و نمایندگان سازمان بنادر و دریانوری، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، آکادمی دریایی سیراف، شرکت مهندسی و خدمات دریایی نگین سبز خاورمیانه، شرکت فراسکو عسلویه، انجمن مهندسی دریایی ایران، شرکت خدمات دریایی هدایت کشتی خلیج فارس، شرکت کشتیرانی آریا، شرکت ادمیرال و... حضور داشتند.

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید

نظرسنجی
قیمت ها
ارزیابی شما از محتوای پایگاه خبری گفتمان دریا چیست؟