ظرفیت های هلدینگ سیراف به عنوان هاب علم و فناوری صنایع دریایی
به گزارش پایگاه خبری گفتمان دریا؛ نشست نمایندگان دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی کشور، دفتر دفتر فناوری و نوآوری وزارت صمت و معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری روز سه شنبه، پانزدهم آذرماه در محل واحد تحقیق و توسعه شرکت سیراف واقع در پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
در این جلسه که به جهت استماع ظرفیت های شرکت و آکادمی دریایی سیراف برگزار شده بود؛ مدیرعامل شرکت و آکادمی دریایی سیراف درباره اهم بخش های فعالیت این مجموعه شامل : کشتی سازی، تولید تجهیزات دریایی، مرکز تحقیقات و پژوهش، آکادمی دریایی و گروه مشاوره دریایی سیراف نام برد و آمادگی خود را مبنی بر حضور سیراف به عنوان هاب علم و فناوری دریایی اعلام شد.
دکتر ضیایی در این نشست با اشاره به توانایی های شرکت سیراف به توسعه مهارت های مدیریتی مدیران دریایی با استفاده از زیرساخت های آکادمی دریایی سیراف تاکید کرد. علاوه بر این طرحهایی مانند بازنگری و طراحی مجدد شناورهای سرویس ده مزارع پرورش ماهی در قفس دریایی، توسعه زنجیره تامین صنایع دریایی به خصوص در کشتی سازی و طراحی و تولید تجهیزات الکتریکال شناور ها نیز بررسی گردید. علاوه بر این ، موضوع انتخاب شرکت سیراف به عنوان هاب علم و فناوری صنایع دریایی و توانایی حضور این مجموعه در موضوعات زیست بوم های فناوری دریایی و توسعه بنادر به نسل چهارم نیز اشلره شد.
پیوستگی زنجیره تامین
سعید جعفری، رئیس دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی کشور درباره پیوستگی زنجیره تامین گفت: اگر بخواهیم زنجیره تامین را بررسی کنیم، نمیتوان برای کل زنجیره تامین راه حلی واحد در نظر گرفت.
وی افزود؛ هاب زنجیره تامین در حوزه کشتی سازی صرفاً سرویس دهنده حوزه کشی سازی نیست و در سایر حوزه ها نیز مشغول فعالیت و سرویس دهی است. برای مثال شرکت پمپ ایران با حوزه های نفتی، نظامی، شهری و... در حال همکاری می باشد؛ باید برای این مجموعه ها جذابیتی ایجاد کنیم، تا در حوزه دریایی نیز ورود کنند. مجموعه زنجیره تامین را می توان در نزدیکی دریا ایجاد کرد؛ باید این مکان را در جایی انتخاب کنیم، که در دسترس مشتری های اصلی فعال در این حوزه باشد. البته در حوزه های دیگر می توان مکان فعالیت را نزدیک به حوزه فناوری ایجاد کرد، مشتریان اصلی در زنجیره فناوری در حلقه آخر قرار دارند، فناوری برای مشتری جایی معنا پیدا می کند، که بهره وری آنها را بیشتری کند.
در حوزه تامین هیچ زیر ساختی وجود ندارد
جعفری در باب ارزش افزوده حوزه ساخت شناور افزود: در حوزه دریایی تمام ارزش افزوده ایجاد شده در بحث ساخت شناور حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد بوده درصورتی که بیشتر ارزش افزوده این پروژه در حوزه زنجیره تامین هزینه می شود که باید این بخش را تقویت کرد؛ بنده نمیگویم برای حوزه کشتی سازی دیگر نیاز به زیرساخت نداریم ولی به جرات می توان گفت در حوزه زنجیره تامین، زیرساخت وجود ندارد؛ حتی همان زیرساخت هایی که در حوزه تامین در سایر زمینه ها وجود دارد هیچکدام در بخش دریایی ورود نکرده اند. دلیل این امتناع این است که، آن حلقه اتصال فناورانه که بتواند مترجمی بخش دریا و قطعه سازی و آنهایی که با استانداردهای پیچیده نفتی موفق به تولید پمپ، موتور و... شده اند را به یکدیگر متصل کند، فعال نمی باشد.
باید به فکر تجمیع سفارشات دریایی بود
ریاست دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی کشور بیان کرد: متاسفانه با اینکه توانایی تولید ورق های دریایی در داخل کشور وجود دارد کلیه سازندگان شناورهای آلومینیومی ورق های مورد نیازشان را از خارج از کشور تامین می کنند.
وی افزود؛ در بازدیدی که از مجموعه های کارخانجات شهید جولایی و شهید محلاتی به عمل آمد، نیاز اعلامی سالیانه این سازندگان به اوراق دریایی به ترتیب ۱۳۰۰ و ۲۰۰۰ تن بود. در همان زمان با مذاکره ای که با شرکت ایرانکو داشتیم، آمادگی تولید این نوع ورق را در تناژی معقول و اقتصادی داشتند؛ چنین قابلیتی در فولاد هم وجود دارد، اما باید یک همرسانی و تجمیع سفارش صورت پذیرد، برای مثال سفارش و تغییر ترکیب آلیاژ برای شرکت فولاد مبارکه کمتر از ۲ هزار تن امکان پذیر نمی باشد.
ایجاد یک مجموعه علمی و یا شهرک فناوری
علی بابائی، مدیرکل دفتر فناوری و نوآوری وزارت صمت، با ذکر سابقه راه اندازی یک مجموعه علمی دارویی در شهر وردآورد بیان داشت: با توجه به این پیش زمینه می توان، مجموعه ای را در بخش R&D، فناورانه و یا ایجاد شهرک فناوری در حوزه دریایی ایجاد کرد. و یا در صورت امکان برای حفظ ظرفیت های بین المللی این پروژه را در فرودگاه امام خمینی و در زمینه ایجاد زیر ساخت های مشترک R&D تجاری سازی و صادرات به صورت قرارداد BOT در نظر گرفت.
ایفای نقش مجموعه سیراف به صورت کنسرسیومی
بابائی گفت: ما می توانیم در دو بخش نقش حمایتی خود را ایفا نماییم. ابتدا در زیرساخت اگر سیراف به عنوان یک کنسرسیوم حاضر شود، ما نیز در جایگاه خودمان ایفای نقش و سرمایهگذاری خواهیم کرد. در صورت توسعه فناوری بر اساس توافق های انجام شده و به نتیجه رسیدن طرحها و محصولات دریایی، عواید آن بر اساس میزان نقش و اثرگذاری هر بخش تقسیم خواهد شد.
در سناریویی دوم به صورت فراخوانی از نقش های مورد نیاز تعریف شده و از بازیگرانی که توانایی پیشبرد این اقدامات را به صورت کلی و با استانداردهای مشخص شده به انجام برساند، ارزیابی می شود و درصورت توانمندی سیراف، هدایت کلیه موضوعات فراخوان به این مجموعه سپرده می شود.
تخصیص بودجه به اقدامات فناورانه
مدیر کل دفتر فناوری و نوآوری وزارت صمت، در باب تخصیص بودجه به مجموعه های دانش بنیان افزود: معاونت در حال حاضر منابع دارد که اگر تضمین اشتغال صورت پذیرد قادر به تخصیص آن به مجموعه های دانش بنیان می باشد؛ در تبصره ۱۸ به نرخ امروز تقریباً ۵۰۰ هزار میلیارد تومان برای حفظ بنگاهها هزینه کرده ایم؛ درباره این منابع پیشنهادی را ارائه کردیم، مبنی بر اختصاص ۱۰ درصد از بودجه های تخصیص یافته به مجموعه ها برای نوآوری؛ برای مثال این هزینه برای صنعت پوشاک می تواند استفاده از ایده های یک طراح خارجی می باشد و در حوزه دریایی می تواند، در بخش R&D، فناوری و یا سرمایه انسانی باشد.
همرسانی میان بازیگران اصلی صنعت دریایی
دکتر مغربی، از مدیران شورای عالی صنایع دریایی در باب اقدامات صورت گرفته از سوی شورا برای تجمیع سفارشات افزود: با اقدامات انجام شده بازیگران اصلی صنعت دریایی کشور را مانند؛ کشتیرانی جمهوری اسلامی، شرکت ملی نفت، شرکت ملی نفتکش، سازمان بنادر و دریانوردی از طرف دبیرخانه در کنار پیگیری قانون حداکثر تولید کنندگان دارای استاندارد دریایی را معرفی کرده و در قدم بعدی اسپک های فنی پروژه ها را نظارت و تولیدات داخلی را در این اسپک ها وارد می کنیم. البته این اقدام برای این مجموعه ها اختیاری نبوده و امیدواریم برنامه تجمیع سفارشات در دستور کار قرار گیرد، موضوعی که تا به حال پیگیری و حمایت مناسبی از آن نشده است.
انتهای پیام/