بحران انرژی در کمین توسعه دریامحور

به گزارش «پایگاه خبری گفتمان دریا»، رمضانعلی سنگدوینی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به شرایط نامناسب انرژی در کشور، بیان کرد: توسعه دریا محور نیازمند زیرساخت است. اگر در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان یا حاشیه دریای خزر زیرساخت نداشته باشید، عملاً توسعه امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد: حتی اگر بخواهیم از سواحل با اهداف گردشگری استفاده کنیم، نیاز به زیرساخت انرژی وجود دارد. جزایری مثل کیش و قشم اگر بخواهد توسعه یابد، نیاز به زیرساخت انرژی دارد. در کیش خودروها یا وسایل حملونقل سبک مثل موتورسیکلتهای تفریحی برقی است و این به مفهوم نیاز به تامین برق کافی برای تداوم فعالیت در این جزیره است.به گفته سنگدوینی برای تأمین انرژی مورد نیاز مناطق ساحلی حتی میتوان از انرژی تجدیدپذیر هم بهره گرفت.
وی اضافه کرد: در مناطق ساحلی میتوانیم از پنلهای خورشیدی به خصوص در ساختمانها و مهمانسراها استفاده کنیم. امکان استقرار پنل خورشیدی در سواحل دریای خزر، سواحل مکران یا خلیج فارس وجود دارد.نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: حتی برای شیرین سازی آب دریا و تأمین نیاز شرب مناطق ساحلی هم میتوان از این پتانسیل استفاده کرد.
وی با اشاره به نقش تامین زیرساختها برای جذب سرمایهگذار توضیح داد: اگر زیرساختهای لازم وجود نداشته باشد، عملاً امکان توسعه وجود نخواهد داشت. حتی اگر مردم بخواهند در سرمایهگذاری مشارکت کنند باید زیرساخت انرژی برای آنها تأمین شود. معتقدم تأمین زیرساخت انرژی مهمترین موضوع در همه بخشهای اقتصادی است.
سنگدوینی گفت: ما تاکنون نتوانستهایم از پتانسیلهای موجود در سواحل خود به خوبی استفاده کنیم، در حالی که کشورهای حاشیه خلیج فارس از سواحل خود خیلی خوب استفاده کردهاند. ما از فرصتهای سواحل خلیج فارس یا دریای عمان چقدر برای سرمایهگذاری استفاده کردهایم؟
وی افزود: حتی از پتانسیلهای حاشیه دریای خزر هم برای سرمایهگذاری استفاده نشده است. در مسیر گرگان یا بندر ترکمن به سمت گیلان سواحل زیادی وجود دارد، اما حتی در حوزه گردشگری هم از آن استفاده نکردهایم.سنگدوینی گفت: به نظر من اگر در توسعه دریا محور به زیرساخت انرژی خوب توجه شود و در ارتباط با آن تدبیر کنیم، آینده خوبی خواهیم داشت.
امضای تفاهم نامه برای استخراج گاز و نفت
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به منابع نفت و گاز موجود در سواحل ایران بیان کرد: ما در دریای خزر مخازن نفت و گاز داریم. حتی در خشکیهای شمال استان گلستان هم ما مخازن نفت و گاز داریم.وی افزود: سواحل خلیج فارس تأمینکننده عمده گاز طبیعی ایران است و عسلویه ۷۵ درصد گاز کشور را تأمین میکند.
سنگدوینی افزود: به جز این موارد، پالایشگاه و پتروشیمی در نواحی ساحلی داریم که تولید فرآوردههای نفتی را به عهده دارند و بخش زیادی از پتروشیمیهای کشور در مناطق ساحلی مستقر هستند. ذخایر نفت و گاز در دریا به خصوص میادین مشترک برای ما بسیار حائز اهمیت است.
وی توضیح داد: ۲۰ روز قبل یک توافقنامه بین چهار شرکت برای استفاده و استخراج میادین نفتی و گازی توسط رئیس جمهور و وزارت نفت با مشارکت بانکها امضا شد. چنین اقداماتی در ارتباط با تحقق اهداف توسعه دریا محور خیلی مهم است. باید به این سمت برویم.
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس، از بحران انرژی به عنوان مانع مهم در مسیر تحقق اقتصاددریامحور یاد کرد. گفت: اگر میادین نفتی را توسعه دهیم، میتوان برای استقرار جمعیت در مناطق ساحلی هم برنامهریزی کرد و جمعیت را از مرکز خارج کرد. برای استقرار جمعیت در سواحل هم هرچه بیشتر زیرساخت فراهم شود، جمعیت بیشتری به سمت این مناطق خواهد رفت.
وی ادامه داد: در برنامه هفتم شرایط خوبی برای توسعه دریا محور در نظر گرفته شده است. ظرفیت خوبی ایجاد شده است، احکامی هم برای استفاده از دریا داریم که میتواند به تحقق اهداف کمک کند.
منبع خبر: مانا