نقش محوری بخش خصوصی در رشد اقتصادی
به گزارش پایگاه خبری گفتمان دریا، در جریان برگزاری مراسم رونمایی از کتاب اقتصاددریا محور که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، ضمن تاکید بر ضرورت استفاده حداکثری از توانمندی ها و ظرفیت های بخش خصوصی در فرآیند تدوین سند چشم انداز 1320، از اقتصاد دریامحور به عنوان بخش مغفول اقتصاد ایران یاد شد.
صمد حسن زاده، رییس اتاق بازرگانی ایران، با اشاره به اهمیت موضوع اقتصاد دریامحور به خصوص برای کشور ایران، در این مراسم خاطرنشان کرد: اقتصاد دریامحور اهمیت بسیار زیادی برای توسعه اقتصادی ایران دارد و مقاممعظم رهبری و رئیسجمهوری به توسعه آن تاکید کردهاند. به گفته وی به رغم این اهمیت، اما تاکنون در این زمینه موفقیت چندانی حاصل نشده است. رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به ظرفیت بالای ایران به لحاظ دسترسی به مسیرهای دریایی به منظور توسعه اقتصاددریا محور با تکیه بر این ظرفیت ها، افزود:ایران ظرفیت بالایی در حوزه دسترسی به دریا در شمال و جنوب کشور دارد. همچنین سواحل مکران یکی از ظرفیتهای قابل توجه برای رشد اقتصادی و توسعه اقتصاد دریامحور است. در این زمینه لازم است تا بخشخصوصی و دولت در کنار هم برای این حوزه سیاستگذاری و برنامهریزی کنند.
توان بخش خصوصی در تحقق رشد اقتصادی
علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحتنظام نیز در این مراسم با اشاره به توانمندی های بخش خصوصی در ارتقای رشد اقتصادی کشور خاطرنشان کرد: بخشخصوصی توانایی تحقق رشد اقتصادی هشتدرصدی را دارد. البته تحول در اقتصاد با برنامههای سالانه رخ نمیدهد، بلکه همه ارکان اقتصادی باید باهم کار کنند. وی با اشاره به نقش، جایگاه واهمیت اتاق بازرگانی ایران در این مقوله، گفت: مسئولیت های سنگینی بر عهده اعضای اتاق بازرگانی نهاده شده است؛ اتاق ایران باید با تمرکز بر مسائل کلیدی به سمت مسوولیت های اصلی و واقعی خود حرکت کند. وقتی اتاق، اقتصاد دریامحور را موردتوجه قرار میدهد یعنی به مسوولیت واقعی خود توجه دارد. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با بیان اینکه ترکیه پیشتر خواهان ارتباط با آفریقا از مسیر جزیره قشم در ایران بود، گفت: در نرخ رشد هشتدرصدی اقتصاد ایران، بخشی هم به تجارت مربوط میشود و ما باید جایگاه واقعی خود را در عرصه تجارت جهانی هم به دست آوریم. وی بر ظرفیت های مناطق آزاد در ایجاد اشتغال و ارتقای وضعیت اقتصادی کشور با توجه به شرایط جمعیتی کشور، تاکید کرد و گفت: باید این واقعیت را بپذیریم که درآمدهای نفتی دیگر تمامشده و باید مبنای کار را یک اقتصاد جهانی قرار دهیم. برای این منظور نیز باید با اتکا به توان و مسئولیت های بخش خصوصی، نقشه راه رشد اقتصادی کشور نوشته شود.
آقامحمدی همچنین به لزوم تدوین سند چشمانداز ۱۴۳۰اشاره کرد و گفت: سند چشمانداز ۱۴۳۰با سند قبلی فرق دارد. همه بخشهای اقتصادی باید چشمانداز داشتهباشند و حاصل جمع چشماندازها میشود سند ملی چشمانداز. در این سند از منابع خارجی، مشاوران داخلی، صاحبنظران و غیره استفاده خواهدشد.
او با اشاره به مقوله تنوع بازارها خاطرنشان کرد: همه دنیا، چین و امارات نیست، باید افق اقتصادی را باهم ترسیم کنیم. باید تقسیم کار شکل بگیرد و جایگاه خود را تقویت کنیم. همه ذینفعان باید در نگارش اسن سند مشارکت کنند و در این زمینه هم لازم است اتاقایران از تمام ظرفیتهای خود در این مسیر استفاده کند. آقامحمدی همچنین با بیان اینکه در این زمینه باید واقعیتهای صحنه اقتصاد کشور و دنیا را مشاهده کرد خاطرنشان کرد: باید در تدوین اسناد بالادستی همچون سند آمایش سرزمین، توان تجار، فعالان اقتصادی و بخشخصوصی دیده شود.
سهم دریا از اقتصاد ایران
در این نشست همچنین، پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران با تاکید بر اینکه اقتصاد دریامحور بخش مغفول اقتصاد کشور است، گفت: با این وجود این بخش میتواند، پیشران توسعه اقتصاد کشور باشد. وی با بیان اینکه حدود ۵۷۰۰کیلومتر از خاک کشور و هفت استان در جوار دریا قرار دارند، خاطرنشان کرد: آمارها نشان می دهد، اقتصاد دریا تنها پنجدرصد در تولید ناخالص داخلی سهم دارد؛ درحالیکه این اقتصاد بازاری هزارمیلیارد دلاری در دنیا بهخود اختصاص دادهاست. باید توجه داشت که اقتصاد دریامحور یکی از موتورهای توسعه اقتصاد کشورهاست. وی افزود:سواحل مکران در کشور ایران میتواند تجلی توسعه دریامحور باشد و از این رو باید به نقش آن توجهی ویژه داشت. وی همچنین با اشاره به وضعیت اقتصاد دریامحور در ایران و نقش محوری آن در فراز وفرودهای اقتصادی به عنوان بخش پیشران اقتصادی، گفت: در ایران و براساس آمارها، سهم اقتصاد دریامحور، تنها معادل ۵درصد تولید ناخالص داخلی است. این عدد در چین و ویتنام ۱۰برابر است.
وی همچنین افزود: اتاق بازرگانی ایران با برنامه های خود توجه ویژه ای به اقتصاد دریامحور دارد؛ که از آن جمله می توان به عقد تفاهمنامه همکاری با دبیرخانه شورای توسعه مکران اشاره کرد.وی از سواحل مکران به عنوان محل تجلی اقتصاد دریامحور یاد کرد وگفت: بخشخصوصی بهطورجدی در این زمینه فعال است. باید از بخشخصوصی حمایت شود تا در اقتصاد کشور و توسعه مکران بتواند به طور اثرگذار ایفای نقش کند.
باقری بر آمادگی اتاق بازرگانی ایران و بخش خصوصی برای همکاری با دولت در تهیه نقشه راه توسعه اقتصادی ایران تاکید کرد و گفت: نقشهراه مهم است و برای تهیه آن، اتاق بازرگانی ایران شبکهای گسترده در اختیار دارد. ما آمادگی داریم این ظرفیتها را در مسیر تدوین سند چشمانداز فعال کنیم. به گزارش «گفتمان دریا»، کتاب اقتصاد دریا محور متشکل از مجموعه مقالات ارائه شده در همایش اقتصاد دریامحور است که نیمه آبان ماه امسال در جزیره کیش برگزار شد.
انتهای پیام/