۱۴۰۳/۱۰/۱۸
صاحبنظر حوزه کشتیرانی و دریانوردی در گفت و گو با «گفتمان دریا»، اعلام کرد

سن بالای ناوگان، آفت کشتیرانی کشور

صاحبنظر وکارشناس حوزه کشتیرانی و دریانوردی، سن بالای ناوگان را آفت کشتیرانی کشور اعلام کرد.
سن بالای ناوگان، آفت کشتیرانی کشور

 سیاوش یگانه،صاحبنظر حوزه کشتیرانی و از مدیران با سابقه این بخش، در گفت و گو با پایگاه خبری «گفتمان دریا» اعلام کرد: در حال حاضر متوسط عمر ناوگان دریایی کشور بیش از ۲۰ سال است که این موضوع به نوبه خود آفت کشتیرانی کشور و یکی از موانع اصلی در مسیر رشد وپیشرفت کشتیرانی و دریانوردی کشور است.

یگانه با تاکید بر اینکه در بحث نوسازی ناوگان کشتیرانی کشور باید توجه ویژه‌ای صورت بگیرد، خاطرنشان کرد: فرسودگی ناوگان دریایی می‌تواند در درازمدت اثر سوء خود را بر کشتیرانی کشور داشته باشد و شرکت‌های کشتیرانی اعم از دولتی، نیمه دولتی و خصوصی را از حیث انتفاع مالی با مشکل روبه رو کند،چرا که هر چه سن ناوگان بالاتر می‌رود، بهره‌وری و امکان فعالیت در سطوح استاندارد و مناسب با مانع مواجه می‌شود.

وی با بیان اینکه لازم است با همکاری دولت و بخش خصوصی، راهکارهای مناسبی برای برون رفت از این مشکل اندیشیده شود، افزود: سیاست‌گذار حوزه کشتیرانی و دریانوردی به عنوان متولی این امر می‌تواند از طریق ثبت سفارش در حوزه کشتی‌سازی‌های دولتی و خصوصی و ... این چالش را برطرف کند. علاوه بر استفاده از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های داخلی در حوزه کشتی‌سازی، برقراری ارتباط با سایر کشورهای فعال در حوزه کشتی‌سازی مانند چین و ... برای ساخت و واردات کشتی‌های نو و حتی دست‌دوم با سن کم، می‌تواند به کاهش سن ناوگان دریایی کشور و افزایش بهره‌وری بیشتر در این حوزه کمک شایانی کند.

این کارشناس حوزه کشتیرانی و دریانوردی علاوه بر سن بالای ناوگان به سایر مشکلات این حوزه اشاره کرد و افزود: از سایر مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد می‌توان به کمبود نیروی متخصص دریایی، موانع برقراری ارتباط تجاری و تجارت ضعیف با بسیاری از کشورهای دنیا، تحریم‌های ظالمانه و ناخواسته علیه ایران در حوزه کشتیرانی و دریانوردی، مشکلات موجود در حوزه قوانین و مقررات دریایی و همچنین فراهم نبودن زیرساخت‌های مناسب در بنادر برای فعالیت وجذب سرمایه‌های داخلی و خارجی و ... اشاره کرد.

یگانه محدودیت‌های موجود در مسیر تجارت با سایر کشورها را منجر به از دست رفتن فرصت‌های تجاری و اقتصادی مهم برای دریامردان، سیستم دریانوردی وشرکت های کشتیرانی کشور عنوان کرد و گفت: همه این محدودیت‌ها منجر به ایجاد مانع در مسیر دسترسی به دنیای نوین و قوانین جدید در این حوزه می‌شود و خواه ناخواه بر صنعت کشتیرانی ما تاثیرگذار است.مضاف بر اینکه تجارت دریایی با کشورها می‌تواند مزایا و منافع مالی مطلوبی برای کشور داشته باشد که هم‌اکنون بخش مهمی از آن به دلیل مشکلات و موانع ذکر شده از دست می‌رود.

بوروکراسی بازدارنده در صنعت دریایی

وی بوروکراسی حاکم بر صنعت دریایی و دریانوردی را از دیگر مشکلات موجود در این حوزه نام برد وگفت: بوروکراسی حاکم بر این صنعت می‌تواند در شرایط موجود بازدارنده باشد. این مشکلات طیف گسترده فعال در صنعت دریا و دریانوردی شامل کشتی‌سازی،شرکت‌ها یا زنجیره تامین تجهیزات دریایی ، شیپ یاردهایی که در حوزه تعمیرات فعالیت دارند، حوزه‌های صیادی و ... را در برمی گیرد. ضمن آنکه تحریم‌ها روند پیشرفت در صنعت دریانوردی و کشتیرانی ایران را کند کرده است.

بهره‌وری ایران از مرزهای دریایی،فقط ۵ درصد!

وی عدم امکان برقراری ارتباط موثر در صنعت دریایی با سایر کشورها را منجر به تشدید عقب‌ماندگی در این بخش عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه کشور ما حدود ۵ هزار کیلومتر مرز دریایی دارد، عقب ماندگی در این حوزه بسیار آسیب زننده است. برآوردها حاکی از آن است که در حال حاضر کمتر از ۵ درصد مرزهای دریایی ایران مورد استفاده قرار دارد. هر میزان صنعت دریایی و دریانوردی ما گسترش پیدا کند، نشان دهنده آن است که توانسته‌ایم استفاده بیشتری از خط مرزی دریایی خود داشته باشیم.

وی تاکید کرد: دولت برای رهایی این صنعت از معضلاتی که با آن روبه رو است، می‌تواند کمک های زیادی انجام دهد و قادر است بر مبنای واقعیت‌های موجود اقدام به سیاست‌گذاری‌های مناسب برای برون رفت از این مشکلات کند. بسیار مهم است که این سیاست‌ها به روز باشد، مبتنی بر واقعیت‌های جامعه دریایی و این صنعت طراحی و اجرا شود و به پیشرفت آن کمک کند.

شرط ورود سرمایه‌گذار به بنادر کشور

این صاحبنظر حوزه کشتیرانی و دریانوردی، تسهیلگری در سیاست‌گذاری و همچنین بستر‌سازی در بخش‌های دولتی، نیمه دولتی و خصوصی از طریق اعطای وام و تسهیلات، ارائه تضمین‌های مناسب به بخش خصوصی در خصوص بازگشت سرمایه و همچنین احداث زیرساخت‌های لازم و مورد نیاز برای بنادر مهم و استراتژیک همچون مکران که نیازمند به ایجاد و توسعه زیرساخت‌های فیزیکی در خصوص ایجاد خطوط راه‌آهن، جاده سازی، انتقال برق و ... است را برای جلب اعتماد و جذب اشتیاق و سرمایه‌های سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی لازم و ضروری اعلام کرد.

یگانه تاکید کرد: این حوزه به شرط فراهم بودن بسترها و زیرساخت‌ها می‌تواند حوزه‌ای بسیار جذاب برای سرمایه‌گذار و سرمایه‌گذاری باشد.

وی با بیان اینکه دولت می‌تواند از طریق اعطای وام و تسهیلات ارزان‌قیمت با دوره بازپرداخت طولانی مدت، یکی از جاذبه‌های مهم برای سرمایه‌گذاری در بنادر کشور را ایجاد کند، افزود: این روش در کل دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد و بسیاری از کشورها با پرداخت وام‌های کم‌بهره همچون تسهیلات با نرخ سود ۶ درصدی، جاذبه‌های قابل قبولی را برای سرمایه‌گذاران ایجاد کرده‌اند.

بنادر هوشمند راه‌اندازی شود

یگانه تصریح کرد: به خصوص اینکه ما در منطقه‌ای هستیم که اگر در این صنعت پیشرفت کنیم، زیرساخت‌های ما آماده باشد و شرایط مناسبی برای ورود سرمایه‌گذار ایجاد شود، قادر خواهیم بود از سرمایه‌ها و سرمایه‌گذاری‌های کشورهای همسایه هم بهره‌مند شویم. چرا که ما در منطقه‌ای هستیم که برخی کشورهای همسایه مانند افغانستان و کشورهای حوزه دریای خزر و ... نیازمند آن هستند که از بنادر کشور ما در حوزه‌های تجاری و ... استفاده کنند.

وی تاکید کرد: دولت باید تلاش کند راهکارهایی برای ایجاد و راه‌اندازی بنادر هوشمند در قالب نسل جدید بنادر کشور طراحی و اجرایی کند.

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید

نظرسنجی
قیمت ها
ارزیابی شما از محتوای پایگاه خبری گفتمان دریا چیست؟