بحران جانشینی در بنادر و دریانوردی

مدیرعامل شرکت خدمات دریایی هدایت کشتی خلیج فارس در گفتگو با خبرنگار «گفتمان دریا» بر اهمیت ارتقای سطح علمی و حرفهای فارغالتحصیلان، آموزشهای ضمن خدمت و ضرورت همکاری بیشتر بین دولت و بخش خصوصی در صنعت دریایی تأکید کرد.
حسین صاحبی، صاحبنظر صنعت دریایی و مدیرعامل شرکت خدمات دریایی هدایت کشتی خلیج فارس، به یکی از چالشهای مهم در بخش دولتی، یعنی جانشینپروری، اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات اساسی در بخش دولتی، نبود سیستم مناسب جانشینپروری است. ما سالها از این موضوع غافل بودهایم و اکنون لطمات آن را میبینیم. زمانی که یک مدیر یا معاون بازنشسته میشود، گاهی اوقات فردی برای جایگزینی او در سطح مناسب وجود ندارد و این شکافها میتواند به مشکلات بزرگی در سیستم مدیریت دولتی منجر شود.
وی با اشاره به مهاجرت متخصصین به خارج از کشور گفت: متاسفانه در برخی حوزهها، متخصصان ما به دلیل شرایط اقتصادی و کاری، مهاجرت کردهاند و همین امر موجب ایجاد شکافهای مدیریتی در کشور شده است. برای مقابله با این مشکلات، باید سیستمهای جانشینپروری در دولت و بخش خصوصی راهاندازی شود و به این ترتیب مدیران آینده بهطور مؤثر آماده شوند.
صاحبی بر اهمیت تقویت سیستمهای آموزشی و حمایت از فارغالتحصیلان در بخشهای دولتی و خصوصی تأکید کرد و گفت: برای اینکه کشور بتواند به سمت توسعه اقتصاد دریامحور حرکت کند، باید به جوانان و فارغالتحصیلان این حوزه فرصتهای بیشتری برای فعالیت و رشد بدهیم. همچنین، لازم است که دولت سیستمهای جانشینپروری و بورسیههای تحصیلات تکمیلی را بهطور جدیتر دنبال کند. این کار باعث میشود که فارغالتحصیلان از دانشگاههای معتبر جذب بخشهای دولتی شوند و در آینده مدیران کارآمدی برای کشور باشند.
این صاحبنظر صنعت دریایی، در خصوص اهمیت آموزشهای ضمن خدمت و ارتقای سطح علمی فعالان صنعت دریایی گفت: آموزشهای ضمن خدمت برای دستاندرکاران و مسئولان صنعت دریایی جزو ضروریات است. این آموزشها به مدیران کمک میکند تا همگام با تحولات و فناوریهایی که در سطح جهانی در حال وقوع است، خود را تطبیق دهند و بتوانند با چالشها و تحولات جدید در صنعت دریایی روبهرو شوند.
وی افزود: صنعت دریایی بهطور مداوم در حال تحول است و با پیشرفتهای جدید در حوزههای فناوری و مدیریت، مدیران این صنعت باید در جریان آخرین مباحث علمی و فنی قرار داشته باشند. متاسفانه بسیاری از مدیران به دلیل مشغلههای زیاد، فرصت لازم برای بهروزرسانی اطلاعات خود را ندارند. حضور در دورههای آموزشی ضمن خدمت، این فرصت را به مدیران میدهد که بهطور خودکار اطلاعات بهروز دنیا را کسب کنند و از آن در کسب و کار خود بهرهبرداری کنند.
افزایش کارآیی و شبکهسازی در دورههای آموزشی
صاحبی همچنین به این نکته اشاره کرد که در این دورهها، علاوه بر ارتقای علمی، مدیران فرصت دارند که با همکاران خود از سایر بخشها و شرکتها در این صنعت ارتباط برقرار کنند و از تجربیات یکدیگر بهرهمند شوند. وی در این خصوص گفت: یکی از مزایای اصلی این دورهها این است که مدیران در کنار یکدیگر قرار میگیرند و میتوانند مسائل و مشکلات خود را مطرح کنند و به سرعت به راهحلهای مشترک برسند. به این ترتیب، شبکههای کاری در صنعت دریایی گسترش مییابد و مدیران میتوانند از تجربیات یکدیگر بهرهمند شوند.
وی همچنین تاکید کرد که این نوع شبکهسازی میتواند به حل مشکلات و توسعه کسبوکار کمک شایانی کند. این شبکهها کمک میکند تا مشکلات به سرعت شناسایی و حل شوند. در واقع، گسترش این شبکهها از طریق دورههای آموزشی باعث میشود که صنعت دریایی کشور از نوآوری، خلاقیت و کارآفرینی بیشتری برخوردار شود.
گام بلند «سیراف» برای اشتغال و کارآفرینی دریایی
صاحبی همچنین به فعالیتهای آکادمی سیراف بهعنوان اولین آکادمی دریایی کشور اشاره کرد و گفت: آکادمی سیراف گام بزرگی در جهت ارتقای سطح علمی و تخصصی در صنعت دریایی برداشته است. این آکادمی با برگزاری دورههای آموزشی توانسته است مدیران و فعالان این صنعت را با دانش و فناوریهای جدید آشنا کند. البته طبیعی است که هر کار اولی با چالشهایی همراه است، اما آکادمی سیراف در حال گذر از این مراحل است و روند رو به رشدی دارد.
وی همچنین افزود: در حوزه اشتغال و کارآفرینی دریایی، وضعیت مناسبی در حال شکلگیری است. بخش خصوصی خوشبختانه فضای خوبی برای فارغالتحصیلان و متخصصان این حوزه فراهم کرده است. با توجه به تغییرات فناوری در این حوزه، مانند انتقال سیستمهای موتورهای شناوری دریایی به موتورهای الکتریکی، بخش خصوصی و دولتی بازار کاری مناسب را برای جوانان و فارغالتحصیلان ایجاد کردهاند.
نقش دولت و بخش خصوصی در ارتقای صنعت دریایی
صاحبی در ادامه در خصوص نقش بخش خصوصی و دولتی در ارتقای صنعت دریایی گفت: بخش خصوصی در حال حاضر فضای مناسبی برای فعالیت فارغالتحصیلان در اختیار قرار داده است. با تغییراتی که در فناوریهای صنعت دریایی در حال رخ دادن است، فرصتهای شغلی زیادی برای جوانان ایجاد شده است. در واقع، این تغییرات در حوزه فناوری، بازار کار گستردهای برای شرکتها، چه دولتی و چه خصوصی، به وجود آورده است.
وی همچنین بر لزوم همکاری نزدیکتر دولت و بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: دولت باید به بخش خصوصی فرصت دهد تا پروژهها را اجرا کند و خود دولت تنها نقش حمایتی و تخصیص منابع مالی را ایفا کند. در واقع، بخش خصوصی میداند چگونه پروژهها را به سرانجام برساند، اما برای این کار نیاز به حمایتهای مالی و تخصیص بهموقع اعتبارات دارد.
انتهای پیام/