اولویت دولت سیزدهم در اجرای سند تحول دولت مردمی
اولویت دولت سیزدهم در اجرای سند تحول دولت مردمی
سند تحول دولت مردمی در زیر بخش دریایی و به شرح زیر ابلاغ شده است:
اعضای محترم هیأت دولت
در اجرای وعده داده شده در ابتدای تشکیل دولت سیزدهم و در راستای تحقق اهداف مندرج در قانون اساسی، سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴، سیاستهای کلی نظام و با اتکا و بهرهمندی از بیانات حضرت امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) و مطالبات معظمله، رفع نیازهای مردم، حل مسائل اساسی کشور و در اجرای اصل ۱۳۴ قانون اساسی، به پیوست «سند تحول دولت مردمی» به عنوان برنامه و خط مشی دولت و مبنای عمل قوه مجریه، وزرا و دستگاههای اجرایی ابلاغ و به موارد زیر تأکید میشود:
۱- سند تحول دولت مردمی متناسب با وضع موجود، تحقق وضع مطلوب و همسو با سیاستهای کلی نظام در قالب موضوعات اساسی اولویتدار با همکاری وزرا، معاونان رئیس جمهور و مسؤولان دستگاههای اجرایی و با تلاش جمعی از صاحبنظرات حوزه و دانشگاه، اندیشکدهها و پژوهشکدهها به منظور راهبری و ایجاد انسجام در جهتگیریهای برنامههای بخشهای مختلف اجرایی دولت تدوین گردید و قطعاً در طول اجرای برنامه از طریق سازوکارهای پیشبینی شده و اخذ نظر و مشارکت بیشتر جامعه نخبگانی، در بازنگریهای ادواری ارتقا خواهد یافت.
۲- مسؤولیت اجرای مفاد سند تحول در موارد مربوط بر عهده وزرا و بالاترین مقام مسؤول در دستگاه ذیربط بوده و مکلف به پاسخگویی هستند. به منظور پیاده سازی سند، مقامات مسؤول می بایست از انطباق و نبود مغایرت کلیه تصمیم گیری ها و اقدامات دستگاههای مربوط با مفاد سند اطمینان حاصل نمایند.
۳- آن گونه که در تنظیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ همراستایی احکام بودجه با سند تحول دولت قرار گرفت، ضروری است در ادامه نیز بودجههای سنواتی و سایر بخشنامهها، آییننامهها، دستورالعملها، پیشنهاد لوایح در سطح دستگاههای اجرایی با رعایت انطباق و عدم وجود مغایرت با سند تحول تنظیم گردد. ضمن آنکه چرخشهای تحول آفرین، راهبردها و اقدامات سند تحول باید در تدوین برنامه هفتم توسعه کشور مورد توجه قرار گیرد.
۴- ضروری است هماهنگی و تقسیم کار بین دستگاهی و درون دستگاهی در اجرای اقدامات تحولی در چارچوب سازوکارهای بخش سوم سند ابلاغی در دستور کار قرار گیرد و در این خصوص پیشبینی اقدامات اجرایی مورد نیاز، اصلاح مقررات و ضوابط و سایر تمهیدات قانونی لازم با دقت و سرعت صورت گیرد.
۵- نظر به ضرورت توجه به ملاحظات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی احتمالی مترتب بر اجرای برخی از اقدامات پیش بینی شده در سند تحول، بخشهایی از اقدامات سند تحول، صرفاً در اختیار دستگاههای متولی قرار گرفته است.
۶- اجرای موفق مفاد سند تحول دولت در نخستین گام، مشروط به همت و تلاش همکاران در دولت و در گام بعد، خواست و همراهی مردم است؛ لذا ضروری است پیشنیازهای همراهسازی مردم و تبیین تشریح بخشهای مختلف سند به ویژه رویکردهای تحولی مدنظر در آن به درستی و با دقت در قالب برنامههای رسانهای از سوی مسؤولان تشریح گردیده و در ادامه، گزارشهای لازم از روند اجرای سند به ویژه عدالت در اختیار عموم مردم قرار گیرد.
۷- وزرا و مسؤولان دستگاههایی که در این سند تکالیفی بر عهده دارند، مکلفاند گزارش عملکرد اجرای اقدامات پیشبینی شده را به مرکز رصد و پایش تحول دولت ارائه کنند. این مرکز باید نتایج نظارتها و بررسیهای مستمر اجرای سند تحول را گزارش کند.
امید است اجرای شایسته این سند در سایه الطاف و عنایت حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) موجب پیشرفت روزافزون میهن پرافتخارمان و استقرار حداکثری عدالت در جامعه و رضایت خاطر ملت عزیزمان گردد.
سید ابراهیم رئیسی- رئیسجمهور
مبحث سوم – دریا
نشانگرهای وضعیت مطلوب
- افزایش سهم اقتصاد دریا، اعم از اقیانوسی و ساحلی، از تولید ناخالص داخلی؛
- افزایش اشتغال در بخش دریایی؛
- بهبود جمعیتپذیری مناطق ساحلی نسبت به مناطق داخلی؛
- افزایش سهم ناوگان ملی از میزان تجارت دریا برد کشور؛
- افزایش سهم کشور از بازار منطقهای سوخترسانی دریایی (بانکرینگ) و سوخترسانی به شناورها؛
- افزایش میزان سالانه صید آبزیان در کشور نسبت به طول خط ساحلی؛
- بهبود سهم کشور از بازار تعمیرات ناوگان ملی و منطقهای؛
- افزایش سهم شناورهای تملیکی و استیجاری از بازار خدمات شناورهای خدمات ساحلی و فراساحلی.
چرخش تحولآفرین
- از رویکرد صرفاً زمین پایه به رویکرد توسعه همهجانبه با تأکید بر دریا در طرحریزی الگوی کلان توسعه کشور.
چالش ۱: ضعف در شکلگیری زنجیره ارزش خدمات در حوزه دریایی
عامل ۱: وجود موانع و جذابیت کم سرمایهگذاری در صنعت بانکرینگ
راهبرد ۱: توسعه زیرساختهای بازار بانکرینگ در کشور با اولویت پشتیبانی از صنعت حملونقل دریایی ملی
اهم اقدامات:
- تخصیص سوخت کمسولفور برای سوخترسانی کشتیها با قیمت رقابتی نسبت به رقبای منطقه تا زمان رسیدن به اهداف قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (کوتاهمدت – وزارت نفت، وزارت راه و شهرسازی).
- واگذاری زمین مناسب برای عملیات احداث زیرساخت بانکرینگ (کوتاهمدت – وزارت راه و شهرسازی).
- عقد قراردادهای بلندمدت در قالب روشهای بهرهبرداری و واگذاری بهمنظور تضمین بازگشت سرمایه (بلندمدت – وزارت راه و شهرسازی).
- توسعه زیرساختهای تعمیراتی استاندارد و تأمین قطعات یدکی کشتیها و شناورها (بلندمدت – وزارت صنعت، معدن و تجارت).
- ایجاد سازوکارهای لازم برای رقابتینمودن تعرفههای بندری در مقایسه با بنادر منطقه (میانمدت – وزارت راه و شهرسازی).
عامل ۲: ضعف سازوکارهای تنظیمگری و تسهیلگری بازار خدمات تعمیرات کشتی
راهبرد ۱: ارتقای کارایی بازار خدمات تعمیرات کشتی
اهم اقدامات:
- تدوین استاندارد ملی بهرهوری یاردهای کشتیسازی و دستورالعملهای مربوطه و اجرای طرح ملی اعتبارسنجی سالیانه یاردهای داخلی بر اساس استاندارد ابلاغی (میانمدت – وزارت صنعت، معدن و تجارت).
- بازنگری تعرفههای مالیاتی، بیمهای و خدمات یاردها بر اساس شاخص بهرهوری یارد با پیشنهاد قوانین لازم (بلندمدت – وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت امور اقتصادی و دارایی، معاونت حقوقی ریاست جمهوری).
- اصلاح نظام تعرفهگذاری خدمات بندری کشتیهای تحت پرچم ایران با رویکرد تشویق خدمات تعمیراتی این کشتیها در یاردهای داخلی استاندارد (میانمدت – وزارت راه و شهرسازی).
راهبرد ۲: رفع خلأهای ساختاری زنجیره ارزش خدمات تعمیراتی
اهم اقدامات:
- حمایت از شکلگیری کسبوکارهای کارگزار خدمات تعمیرات دریایی مبتنی بر شبکه تأمینکنندگان و تولیدکنندگان تجهیزات و قطعات موردنیاز یاردهای تعمیراتی (میانمدت – وزارت صنعت، معدن و تجارت).
عامل ۳: سهم پایین شناورهای ساخت داخل از بازار خدمات شناورهای خدماتی
راهبرد ۱: تضمین بازار و افزایش امنیت سرمایهگذاری در حوزه ساخت و ارائه خدمات شناوری
اهم اقدامات:
- احصای نیازمندی بهرهبرداران و تجمیع سفارشهای نوسازی و ساخت شناورهای خدمات ساحلی و فراساحلی در سطح دستگاههای ذیربط (کوتاهمدت – وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نفت، وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی).
- تضمین خرید خدمات ساحلی و فراساحلی این شناورها و جایگزینی با شناورهای استیجاری خارجی توسط دستگاههای ذیربط (میانمدت – وزارت نفت، وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح).
- جایگزینی بخشی از وثایق موردنیاز برای اخذ تسهیلات از نظام بانکی یا تأمین مالی از طریق اوراق مشارکت در اجرای پروژههای ساخت شناور، به استناد ظرفیت ماده ۸ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و آییننامه مربوطه در قالب فکتورینگ در انواع قراردادهای تأمین خدمات شناوری با دستگاه بهرهبردار کشتی (بلندمدت – سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت).
عامل ۴: تجهیزات سنتی و فرایندهای ناکارآمد در زنجیره ارزش صنایع شیلاتی
راهبرد ۱: افزایش ظرفیت بهکارگیری فناوریهای نوین در زنجیره ارزش صنعت شیلات
اهم اقدامات:
- بهینهسازی نظام بهرهبرداری پایدار از آبزیان با ایجاد، توسعه، تجهیز و تقویت مراکز ملی بازسازی ذخایر آبزیان، با تأکید بر ایجاد حداقل یک مرکز ملی مولدسازی انواع گونههای بومی و ماهیان خاویاری، سازماندهی فضایی کلیه بنادر ماهیگیری و توسعه و استانداردسازی بنادر ماهیگیری منتخب و مراکز تخلیه صید کوچک در سواحل جنوب کشور بر اساس توان زیستبومی مناطق صیادی (میانمدت – وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی).
- انجام مطالعات مکانیابی سایتهای پرورش آبزیان در سواحل و آبهای سرزمینی و حمایت از پرورش آبزیان در سواحل و قفسهای دریایی و احداث بندر تخصصی شیلاتی همراه با ایجاد زیرساختهای لازم و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی آبزیان با تکیه بر فناوریهای نوین و استفاده حداکثری از بخش غیردولتی و شرکتهای دانشبنیان (میانمدت – وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری).
چالش ۲: سهم کم ناوگان ملی از تجارت دریا برد کشور
عامل ۱: فرسودگی و محدودبودن ناوگان تجاری کشور نسبت به فرصتهای صادراتی کشور
راهبرد ۱: تقویت زیرساختهای حملونقل دریایی کشور
اهم اقدامات:
- بهروزرسانی ناوگان دریایی موجود منطبق با عهدنامههای جدید محیط زیستی بینالمللی و توسعه متوازن ناوگان ملی متناسب با فرصتهای صادراتی کشور (بلندمدت – وزارت راه و شهرسازی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح).
- ایجاد و توسعه مراکز پشتیبانی و تدارکاتی بندری و فراهمنمودن زمینه، امکانات و تسهیلات لازم برای توسعه فعالیتهای مولد ارزشافزوده، مراکز تولیدی و صادرات مجدد و تکمیل و توسعه امکانات زیرساختی و تجهیزاتی ریلی داخل بنادر و پایانهها با تأکید بر ایجاد محوطههای اختصاصی واگنهای بارگنج، فله مایع و فله خشک و اتصال به شبکه حملونقل ریلی کشور (بلندمدت – وزارت راه و شهرسازی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح).
چالش ۳: ضعف در مدیریت کلان حوزه دریایی کشور
عامل ۱: فقدان سیاستگذار و هماهنگکننده فرابخش دریا و تداخل وظایف تنظیمگری و تصدیگرایانه در برخی دستگاهها
راهبرد ۱: بازمعماری نظام ملی حکمرانی حوزه دریایی
اهم اقدامات:
- تشکیل شورای عالی دریایی کشور، به ریاست رئیسجمهور، و انتقال وظایف و اختیارات سیاستگذاری و تنظیمگری فرابخش سایر شوراهای بخشی دریایی، نظیر شورای عالی صنایع دریایی و شورای عالی اقیانوسشناسی، به این شورا و استقرار دبیرخانه این شورا در سازمان برنامه و بودجه با پیشنهاد قوانین لازم (میانمدت – سازمان اداری و استخدامی، سازمان برنامه و بودجه، وزارت راه و شهرسازی، وزارت نفت، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، معاونت حقوقی ریاست جمهوری).
- تفکیک وظایف تصدیگری از تنظیمگری بخش بندری با تغییر مأموریت سازمان بنادر و دریانوردی به سازمان تنظیمگرِ بخش از طریق اصلاح اساسنامه و تأسیس شرکت توسعه زیرساختهای بندری با پیشنهاد قوانین لازم (بلندمدت – سازمان اداری و استخدامی، وزارت راه و شهرسازی، دفتر بازرسی ویژه ریاست جمهوری، معاونت حقوقی ریاست جمهوری).
- توسعه میانرشتهها و چند رشتههای دریایی در قالب برنامه جامع آموزش و پژوهش حوزه دریایی (میانمدت – وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت راه و شهرسازی).
عامل ۲: رویکرد منفعلانه در مواجهه با برنامهها و رویدادهای بینالمللی دریایی
راهبرد ۱: توسعه همکاریهای ظرفیتساز و صیانتی در معاهدات و عهدنامههای بینالمللی
اهم اقدامات:
- تشکیل کمیته ملی دیپلماسی دریایی و همافزایی و هماهنگی دستگاههای اجرایی و سفارتخانهها (کوتاهمدت –وزارت راه و شهرسازی، وزارت امور خارجه، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح).
- استفاده از ظرفیت توافقنامههای راهبردی بلندمدت با کشورهای هدف در زمینه فرصتهای همکاری اقتصادی و فناورانه دریایی (بلندمدت – وزارت امور خارجه، وزارت راه و شهرسازی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح).
جهت دریافت اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه فرمایید:
انتهای پیام/