۵ چالش تجارت دریایی ایران
![۵ چالش تجارت دریایی ایران](https://goftemandarya.com/uploads/images/post/2025/02/85693122.webp )
به گزارش پایگاه خبری «گفتمان دریا»، در نشست خبری شناخت فرصتهای ترانزیتی و تجاری ایران و امارات، بالا بودن سن ناوگان دریایی ایران نسبت به استاندارهای جهانی، تحریمهای ظالمانه علیه ایران، نوسان شدید قیمت ارز، فاصله ارز دولتی با ارز بازار آزاد و همچنین نبود تقاضای پایدار برای بسیاری از کالاهای تجاری به عنوان مهمترین چالشهای تجارت دریایی ایران اعلام شد.
در این نشست خبری، مهدی صادقی شاهدانی، اقتصاددانان و رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع)، در تشریح این چالشها گفت: یکی از مشکلات اساسی در حوزه فعالیت و تجارت دریایی ایران، توسعه نیافتگی و بالا بودن عمر ناوگان دریایی ایران نسبت به متوسط عمر ناوگان دریایی در دنیاست.
به گفته وی، بررسیها و واقعیتها نشان میدهد ناوگان حمل و نقل دریایی ایران آنچنان که باید توسعه نیافته است. برآوردها حاکی از آن است که هماکنون عمر ناوگان دریایی ایران بیش از ۱۵ است در حالی که براساس استانداردهای جهانی باید به طور میانگین ۹ سال باشد. وی با اشاره به اینکه دشواریهای مربوط به انتقال کالا از طریق دریا به سایر کشورها از دیگر چالشهای تجار ایرانی است، تاکید کرد: سهولت انتقال کالا از طریق دریا باید جزو هدفهای اصلی واولویتهای سیاستگذاران باشد و برای آن برنامهریزی شود.
صادقی شاهدانی مساله و دشواریهای مربوط به انتقال پول برای تاجران ایرانی را به عنوان یکی دیگر ازچالش بزرگ در حوزه تجارت دریایی کشور عنوان کرد.
او همچنین به موضوع تفاوت نرخ ارز دولتی با نرخ ارز در بازار آزاد نیز اشاره کرد وگفت: مسائل ارزی از چالشهای بزرگی است که مانند بسیاری دیگر از حوزهها در موضوع تجارت دریایی نیز ایجاد اختلال و مشکل کرده و میکند. البته با ایجاد نظام معاملات ارز توافقی و کاهش فاصله قیمتی ارز دولتی (توافقی) با ارز بازار آزاد بعد از منسوخ شدن ارز نیمایی، میتوان امیدوار بود بخشی از مشکلات ارزی حوزه تجارت دریایی برطرف شود.
رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع)، تحریمهای ظالمانه علیه ایران را از دیگر چالشهای موجود در حوزه تجارت دریایی اعلام کرد و گفت: تشدید تحریمها، نیاز به اتکا به اقتصاد بدون نفت را بیش از پیش نشان میدهد که برای تحقق آن گسترش صادرات غیرنفتی از اولویتهای مهم و ضروری است. در این زمینه روی آوردن به راهبرد برون گرایی به عنوان یکی از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی از اهمیت بسیاری برخوردار است.
صادقی شاهدانی، پیادهسازی و اجرای نظام ارزی کشور به عنوان مصداق مهم راهبرد برونگرایی اقتصادی را امری ضروری توصیف کرد و افزود:اگر این نظام، اجرایی و پیادهسازی شود، بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد. در واقع یکی از مسیرهایی که کشورها برای شرایط پایدار غیر تورمی طی میکنند،اجرایی سازی راهبرد برون گرایی اقتصادی است.
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع)، افزود: به دلیل نبود تقاضای پایدار، در شهرکها و بنگاههای تولیدی کشور ظرفیتهای خالی وجود دارد. بنابراین تولیدکنندگان باید بخشی از تولیدات خود را خارج از مرزهای کشور به فروش برساند.او کشور امارات را به عنوان یک نقطه کانونی برای پیادهسازی راهبرد برون گرایی اقتصاد ایران معرفی کرد و تصریح کرد: برای پیادهسازی راهبر برون گرایی، چالش و فرصتهای بسیاری وجود دارد از جمله آنکه کشور امارات میتواند نقش و جایگاه حائز اهمیتی را در محور اقتصاد و تجارت ایران ایفا کند.
وی افزود: اقتصاد امارات میتواند نقش مهمی در تقابل ایران با تحریمها داشته باشد و اگر تجارت خارجی ایران با این کشور و سایر کشورها بهبود یابد، میتوان به بهبود شرایط داخلی نیز امیدوار بود.
اقتصاد باید مردمی شود
وی همچنین با بیان اینکه اقتصاد ایران نیازمند پوست اندازی مبتنی بر مشارکت مردمی است، تاکید کرد: اقتصاد دولتی شکست خورده و دیگر نمی تواند پاسخگو و برآورده کننده نیازهای مردمی باشد. در دنیا نیز اقتصاد دولتی دیگر پاسخگو نیست و معتقدم اقتصاد باید مردمی شود.
صادقی شاهدانی همچنین به نقش و اثر تعیین کننده معاهدههای بینالمللی نظیر معاهده بریکس برای گسترشهای همکاریهای تجاری تاکید کرد و افزود:حضور تجار در معاهدات بین المللی و همراهی مسئولان دولتی در خصوص پایبندی و ماندگاری در این معاهدات برای رسیدن به نتایج مطلوب اقتصادی و تجاری الزامی است.
وی گفت: با در نظر گرفتن محدودیتها باید به فعالیتهای تجاری خود ادامه دهیم و بتوانیم جراحی های لازم را انجام دهیم. به طور حتم تجارت با امارات می تواند مسیر را برای تبادل تجاری با دیگر کشورهای منطقه فراهم کند و لازم است این فرصت باید مغتنم بشماریم.
همایش بررسی فرصتهای تجاری ایران و امارات، یکی از مهمترین رویدادهای اقتصادی سال است که با هدف تقویت روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور برگزار میشود. این همایش در روزهای ۸ و ۹ اسفند ۱۴۰۳ در سالن همایشهای بینالمللی ضرغام، جنب هتل المپیک تهران برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/